RedBeret Counter-Strike Forum

Dobrodosli na portal/forum RedBeret Klana !
 
HomePortalliCalendarGalleryFAQSearchRegisterMemberlistUsergroupsLog in

Share | 
 

 KORISNI SAVETI I TRIKOVI ZA WINDOWS XP

Go down 
AuthorMessage
Spook
Admin
Admin
avatar

Male
Number of posts : 1080
Age : 27
Lokacija : Dobaya City
Registration date : 2007-05-30

PostSubject: KORISNI SAVETI I TRIKOVI ZA WINDOWS XP   Thu May 31, 2007 12:54 am

KORISNI SAVJETI I TRIKOVI ZA WINDOWS XP


Windows xp je nakon instalacije postavljen prema ˝default˝postavkama, koje određuju performanse vašeg računala prema tom kriterijumu.Međutim,korisnici mogu određenim promjenama tih postavki,postići mnogo bolje performanse i ugodniji rad.Promjene se uglavnom obavljaju kroz Windows Registry,tako da ćemo njegovo pokretanje,osnovne pojmove i funkcije odmah objasniti, da ne bi to činili svaki put kod pojedinačnih primjera.

Pokretanje Windows Registry vršimo tako, što u izborniku Start, pokrenemo komandu Run i na liniju Type upišemo regedit i pojavljuje se sljedeći prozor:Kreiranje nove vrijednosti ili ključa(key) napravimo tako, što na praznom dijelu desne strane prozora kliknemo desnom tipkom miša,i dobijemo sljedeće:Zatim,odaberemo vrijednost koju hoćemo da formiramo(najčešće je to STRING ili DWORD value) i upišemo njen naziv.
1) U Windowsu XP, fajla pagefile.sys, služi ukoliko nemate dovoljno fizičke memorije i pri otvaranju nekog programa, koji zahtjeva dosta fizičke memorije, on smješta ostatak memorije na hard disku, točnije preko fajla pagefile.sys (dopunjava nedostatak fizičke memorije). Windows XP, pri gašenju računara, u nekim slučajevima ne prazni memoriju, koja je smještena u ovom fajlu.Da bi se to izbjeglo uradite slijedeće: Pokrenuti Registry,zatim HKLM/System/CurrentControlSet/Control/SessionManager/Memory Management selektirajte "ClearPageFileAtShutdown" i promijenite vrijednost "0" na "1". Nakon toga restartajte računar.


2) Ukoliko vam se čini da vam se računar sporo gasi ili restarta, da bi ubrzali taj proces uradite slijedeće: Pokrenuti Registry,zatim HKLM/SYSTEM/CurrentControlSet/Control, odaberite "WaitToKillServiceTimeout" i promijenite vrijednost ˝20000˝ na ˝2000˝. Nakon toga restartajte računar.


3) Korisnici, koji koriste program za download softvera sa Interneta "FlashGet", znaju da ovaj program pri skidanju nekog fajla sa Interneta može da podijeli taj fajl najviše na 8 dijelova. Da bi povećali taj broj uradite slijedeće:Pokrenuti Registry,zatim
HKCU\Software\JetCar\JetCar\General\ ,kreirajte novu String Value pod nazivom ˝MaxSimJobs˝ i odaberite vrijednost npr.12.Nakon toga,restartajte računar.

4) Da bi isključili upozorenje "Low Disk Space", koje se pojavljuje kada imate manje od 200 MB memorije uradite slijedeće: Pokrenuti Registry,zatim
HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\ Policies\Explorer i
HKLM\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer
Kreirajte novu DWORD vrijednost pod nazivom ˝ NoLowDiskSpaceChecks˝.Ako postavite vrijednost na ˝0˝upozorenje je uključeno,a postavljanjem vrijednosti na ˝1˝isključuje to upozorenje.

5) Pri svakom pokretanju naredbe ˝Search˝ u start meniju, CaseSensitive, IncludeSubFolders, SearchHidden, SearchSlowFiles, SearchSystemDirs nisu uključeni pri pretraživanju. Kada ih uključite i pri ponovnom ulasku u start/search ponovo će biti isključeni. Da ne bi pri svakom pretraživanju "non stop" uključivali ove opcije uradite slijedeće:Pokrenuti Registry,zatim HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer i u narednim navedenim opcijama promijenite default vrijednost "0" u vrijednost "1"

CaseSensitive - Case sensitive

IncludeSubFolders - Search subfolders

SearchHidden - Search hidden files and folders

SearchSlowFiles - Search tape backup

SearchSystemDirs - Search system folders

Nakon toga, restartajte računar.
6) Da bi uklonili "Shared Documents" iz My Computer uradite slijedeće: Pokrenite Registry, zatim HKLM\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\MyComputer\NameSpace\DelegateFolders i obrišite slijedeći ključ: 59031A47-3F72-44A7-89C5-5595FE6B30EE. Nakon toga restartajte računar.
Može i ako otvorite HKCU \ Software \ Microsoft \ Windows \ CurrentVersion \ Policies \ Explorer ,kreirajte novu DWORD vrijednost pod nazivom ˝ NoSharedDocuments˝ i vrijednost postavite 1.Nakon toga, restartajte računar.


7) Da bi promijenili tekst u title bar Internet Explorera 6 uradite slijedeće: Pokrenite Registry, zatim HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main ,kreirajte novu STRING vrijednost pod nazivom "Window Title" i u vrijednost napišite tekst koji želite, da vidite u ˝title baru˝.


Svako tko ima manjak mjesta na hard disku može da obriše instalacioni folder Windows-a XP koji zauzima 365 MB. Evo kako da pronađete taj folder: Otvorite My Computer/Tools/Folder Options/View i deselektirajte "Hide protected operating system files" U direktoriju "System32" otvora se folder "DllCache". Obrišite folder "DllCache" u kome se nalaze svi fajlovi i programi koji su potrebni za instalaciju Windowsa i njegovih komponenti. NAPOMENA: Ovo važi za sve koji imaju instalacioni disk Win-a XP, jer kad hoćete da nešto instalirate iz "Add/Remove Windows Components" Windowsi će vam tražiti instalacioni disk.


9) Da bi deinstalirali neki program koji je sakriven u Add/Remove Windows Components(ovo vrijedi za one koji nemaju instaliran Windows XP SP1) uradite slijedeće: Idite u C:\Windows\Inf i otvorite sysoc.inf i u svakoj liniji obrišite "hide", onda će se ti sakriveni programi pojaviti u Add/Remove Windows Components i tamo ih deinstalirajte.
Evo primjer kako da deinstalirate Windows Messenger: U sysoc.inf pronađite ovu liniju:

msmsgs=msgrocm.dll,OcEntry,msmsgs.inf,hide,7.

Izbrišite "hide" tako da vam sad linija izgleda ovako:

msmsgs=msgrocm.dll,OcEntry,msmsgs.inf,,7.

Nakon toga idite u Add/Remove Windows Components i isključite kvačicu Windows Messenger.


10) Da bi ste ubrzali Start izbornik, uradite slijedeće: Pokrenite Registry, zatim HKLU\Control Panel\Desktop , pronađite vrijednost "MenuShowDelay" i promijenite vrijednost "400" na "100" ili "50" ili "5" (u ovisnosti koja vam brzina odgovara). Nakon toga restartajte računar.11) Da bi ste uklonili shortcut strelice sa desktop-a uradite slijedeće: Pokrenite Registry ,zatim HKCR\lnkfile i izbrišite "IsShortcut". Nakon toga restartajte računar.


12) Da bi vam se računar po XP-om brže podizao, brže i bolje radio, uradite slijedeće:

Instalirati alat Bootvis:

a) na http://www.microsoft.com/hwdev/platform/pe...oot/BootVis.asp napraviti download Bootvis.exe i instalirati
pokrenuti program i odabrati TRACE/Next Boot + Driver Delays,računar će se restartati za 10 sekundi i obaviti operaciju
c) zatim odabrati TRACE/Optimize system,računar će se restartati za 10 sekundi i obaviti optimizaciju


13) Svako tko ima grafičke kartice sa NVidia čipovima, može da pronađe skrivenu opciju za podešavanje brzine grafičke kartice. Uradite slijedeće: Pokrenite Registry, zatim HKLM\Software\Nvidia Corporation\Global. Kreirajte novi ključ pod nazivom NVTweak. U tom ključu kreirajte novu DWORD vrijednost pod nazivom CoolBits. Dvostrukim klikom na CoolBits dodajte heksadecimalnu vrijednost "3".Nakon toga, restartajte računar
Poslije restartanja, idite u pomoćni program za podešavanje grafičke kartice koji se dobije kad se instaliraju drajveri za grafičku i vidjeće te da vam se pojavila još jedna opcija za podešavanje brzine kartice pod nazivom Clock Frequencies.

NAPOMENA: Informirajte se koliko mogu da se ubrzaju NVidia kartice tako da se ne bi uništile.

14) Da bi sakrili ˝username˝ na Logon Screen, bez brisanja cjelokupnog account-a uradite sljedeće: Pokrenite Registry, zatim
HKLM\SOFTWARE\Microsoft\WindowsNT\CurrentVersion\Winlogon\SpecialAccounts\UserList i za svaku vrijednost ˝Name˝ promijenite DWORD vrijednost na ˝0˝.


15) Windows XP posjeduje novu karakteristiku koja omogućava automatsku optimizaciju diskova pri startanju Windows-a. Da bi ovu opciju uključili uradite slijedeće: Pokrenite Registry,zatim HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Dfrg\BootOptimizeFunction i kreirajte novu STRING vrijednost pod nazivom Enable.Dvoklik na "Enable" i upišite "Y". Nakon toga, restartajte računar.


16) Da bi ubrzali ˝diskcache˝ memoriju uradite slijedeće: Pokrenite Registry, zatim HKLM\System\CurrentControlSet\Control\SessionManager\MemoryManagement\IoPageLockLimit. Modificirajte ključ IoPageLockLimit, u heksadecimalnom zapisu, u zavisnosti koliko imate instalirane memorije na vašem računaru:

64MB: 1000;
128MB: 4000;
256MB: 10000;
512MB ili više: 40000
Nakon toga, restartajte računar.


.


17) Po default-u u Windows-u XP UDMA 66 nije uključen. Da bi ste uključili,uradite sljedeće: Pokrenite Registry, zatim HKLM\System\CurrentControlSet\Control\Class\{4D36E96A-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}\0000. Kreirajte novu DWORD vrijednost pod nazivom "EnableUDMA66" i stavite da vam vrijednost bude "1".


1 Secondlevel Datacache(L2Cache) je veoma važan za performanse vašeg procesora. XP nekad ne postavi odgovarajuću vrijednost L2Cache za vas procesor. Da bi provjerili ovu vrijednost uradite sljedeće: Pokrenite Registry, zatim
HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\SessionManager\MemoryManagement\SecondLevelDataCache. Modificirajte vrijednost prema slijedećoj uputi:

AMD Duron: 64; CeleronA/celeron2:128;
PII mobile/PIII E(EB)/P4/AMD K6-3/AMD THUNDERBird/Cyrix III:256;
AMD K6-2/PII/PIII katmai/AMD Athlon:512;
PII Xeon/PIII Xeon:1024
Nakon toga, restartajte računar.

19) Da bi ste isključili XP Boot Logo, otvorite boot.ini i dodajte " /noguiboot" posle "/fastdetect". Kao npr.: multi(0)disk(0)partition(2)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect /noguiboot.


20) Da bi vaši Windowsi "sijali od sjaja", upotrebiti WINDOW WASHER 4.5.Briše sve nepotrebne registre(oni koji se vuku ispod oznake file),temporari fajlove,cookie,sve nepotrebne i zastarjele fajlove.U osnovnoj verziji to radi sa Windowsima i njegovim komponentama,a za sve ostale programe treba skinuti plugin na stranici gdje i softver(uglavnom postoji plugin za većinu najboljih i najviše korištenih programa).Radi besprijekorno i obvezno instalirati.

21)Da bi se vaše ime pojavilo na display-u "welcome", uradite sljedeće: Pokrenuti Registry, zatim HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\WindowsNT\CurrentVersion\Winlogon\SpecialAccounts\UserList.Kreirati novu DWORD vrijednost pod nazivom Administrator.
Dvoklik na tu vrijednost,selektirati ˝decimal box˝ i upisati ˝1˝.

22)Da bi skratili vrijeme spuštanja Windowsa,uradite sljedeće: Pokrenite Registry, zatim
HKCU\CONTROL PANEL\DESKTOP i modificirajte sljedeće vrijednosti:AutoEndTask sa ˝0˝ na ˝1˝, HangAppTimeOut sa ˝5000˝ na ˝3000˝, WaitToKillAppTimeOut sa ˝20000˝ na ˝4000˝, WaitToKillServiceTimeOut sa ˝20000˝ na ˝4000˝, a MenuShowDelay postaviti na ˝400˝.

23)Da bi uklonili nepotrebni "Scheduled Tasks scan" pri pokretanju IE i time izvršili njegovo ubrzavanje, uradite sljedeće: Pokrenuti Registry, zatim
HKLM\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\RemoteComputer\NameSpace, ClassId key {D6277990-4C6A-11CF-8D87-00AA0060F5BF} i obrisati.

24)Da bi Windows Media Player enkodirao i MP3 format zvučnog zapisa uradite sljedeće: Pokrenuti Registry, zatim HKLM/SOFTWARE/Microsoft/Media Player/. Kreirati novi ključ "Settings",a u njemu opet novi ključ "MP3Encoding" u kojem treba formirati 4 nove DWORD vrijednosti :LowRate,MediumRate,MediumHighRate i HighRate i modificirati ih redom u DAC0, 1F400,3E800 i 4E200.Potrebno je instalirati i MP3 codece,ako ih nema(mogu se instalirati iz Nimo Codec Packa-označiti samo audio MP3 codece).Promjena će se očitovati i podešavati u izborniku WMP-a Tools->Options->kartica Copy Music.

25)Da bi se zaštitili od preuzimanja atachmenta zaraženog virusom pokreni RUN i unesi gpedit.msc.Pronađi USER CONFIGURATION - ADMINISTRATIVE TEMPLATES - WINDOWS COMPONENTS - INTERNET EXPLORER i u desnom panelu dvostruko klikni na odrednicu Configure Outlook Express.Selektiraj enable i "Block attachments that may contain virus".Stisni OK i zatvori global policy editor.

26)Da bi obrisali popis "Past Items" u Notification Area,uradite sljedeće: Pokrenite Registry, zatim HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\TrayNotify i obrisati vrijednosti IconStreams i PastIconsStream.Zatim pokreni Task Manager,otvori ProcessesTab,selektiraj Explorer.exe i klikni End Process.Zatim u Task Manageru klikni File,New Task,unesi Explorer i klikni OK.

27)Da bi otvaranje i zatvaranje prozora ubrzali, uradite sljedeće:Pokrenite Registry,zatim
HKCU\Control Panel\Desktop\WindowMetrics. Vrijednost MinAnimate modificirajte i postaviti na ˝0˝. Nakon toga, restartajte računar.

28)Da bi ste obrisali sa popisa Start Up u System Configuration Utility deselektirane programe uradite sljedeće: Pokrenite Registry, zatim HKLM/SOFTWARE/Microsoft/SharedTools/Msconfig/Startupreg i obrišite ključeve za programe koje ste prethodno deselektirali u popisu Start Up.

29)Da bi ste ubrzali rad vaših Windows XP uradite sljedeće: Otvorite My Computer, zatim desni klik na hard disk i odabrati Properties. Na kartici General, deselektirati opciju Allow Indexing Service to indeks this disk for fast file searching i odabrati Apply. Ako u toku procesa, koji traje par minuta računar javi neku grešku slobodno odaberite Ignore.Nakon toga možete uživati u brzim Windows XP.

30)Jedna od najvažnijih stvari za besprijekorno funkcioniranje Windowsa XP je Virtual Memory, koju treba ispravno podesiti i tada drastično povećavamo performanse našeg računala.Da bi izvršili pravilno podešavanje, uradite sljedeće: Desni klik na My Computer, Properties i odabrati karticu Advanced. U Performance odabrati Settings i karticu Advanced. U Virtual Memory odabrati Change i selektirati System manage size i odabrati Set. Ako odaberemo opciju Custom, onda trebamo sami upisati količinu memorije, a ona iznosi 1,5 x količina RAM-a. Tako, ako imate 256 MB memorije, veličina Virtual Memory je 384 MB.
Nakon toga, restartati računar.

31)Ako vaš računar ne uradi ˝Power off˝ nakon ˝shutdown-a˝,uradite sljedeće:Pokrenite Registry,zatim HKCU\Control Panel\Desktop,odaberite vrijednost PowerOffActive i promijenite vrijednost sa ˝0˝ na ˝1˝.
Back to top Go down
View user profile http://redberet-crew.co.sr
 
KORISNI SAVETI I TRIKOVI ZA WINDOWS XP
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
RedBeret Counter-Strike Forum :: Svashta'Neshto :: Rachunari i ostala tehnika !-
Jump to: